Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

11.12.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιάννος Παπαντωνίου

Για τη συνάντησή του με τον Θόδωρο Πάγκαλο στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:


Γιάννος Παπαντωνίου:
(Πρώην Υπουργός)
Σας ανατέθηκε κάποιος ειδικός ρόλος;
«Όχι. Με τον κ. Πάγκαλο είμαστε φίλοι εδώ και 25 χρόνια. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Οικονομία, για το τι πρέπει να γίνει, και σε ότι αφορά τη δική μου θέση, επιβεβαιώθηκε και πάλι η διάθεσή μου να βοηθήσω από οποιαδήποτε θέση μπορώ να είμαι χρήσιμος. Μείναμε εκεί και θα τα ξαναπούμε».

«Η χώρα αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και έχει κάθε συμφέρον η κυβέρνηση και υποχρέωση να κινηθεί αμέσως με μια δέσμη αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επανέλθει η χώρα σε μια οικονομική ομαλότητα. Αυτή είναι η θέση και θέλω να ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Όσο περνά ο καιρός χάνεται η αξιοπιστία και διατρέχουμε τον κίνδυνο επιβολής από τους ξένους μέτρων πολύ αυστηρότερων τα οποία θα πονέσουν διότι θα μειώσουν τα εισοδήματα, θα καταργήσουν κοινωνικά δικαιώματα και θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Άρα, έχουμε κάθε συμφέρον μόνοι μας με δική μας πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων αυστηρών, αλλά πολύ ηπιότερων από ότι θα μας επιβληθούν ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο».

«Ασφαλώς και πρέπει να προστατεύσουμε το εισόδημα και σε καμία περίπτωση να μην ακολουθήσουμε την συνταγή της Ιρλανδίας. Αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται μια πολιτική παγώματος αποδοχών στο Δημόσιο, με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για ένα χρόνο, όπως και πάγωμα των προσλήψεων με εξαίρεση το απαραίτητο προσωπικό σε νοσοκομεία, σχολεία».

Υπάρχει μια κουβέντα για το που θα παγώσουν οι μισθοί και είχαμε και την παρέμβαση του κ. Παπουτσή. Δεν δείχνει ένα μπρος πίσω η κυβέρνηση σε αυτό;

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ήδη είμαστε αργά».

Για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα:

«Είμαι αντίθετος σε κάθε αύξηση της φορολογίας, γιατί σε μια περίοδο ύφεσης ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση. Το δεύτερο είναι ότι όλα αυτά είναι άδικα και χτυπούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Αυτή η γενικότερη φιλοσοφία της αύξησης των συντελεστών με βρίσκει πάντα αντίθετο».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου