Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΑΘΗΝΑ 9.84

ΑΘΗΝΑ 9.84
με τους Γιάννη Κουρτάκη και Χρήστο Ράπτη

15.01.2009



Για δυσκολίες στο δανεισμό
Όλοι οι δανειστές ανά τους αιώνες ήταν εξαιρετικά δυσάρεστοι άνθρωποι. Όμως τους έχουμε ανάγκη, διότι αν θέλουμε να πάρουμε μέτρα για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, να κάνουμε δημόσιες επενδύσεις, η Ελλάδα -όπως όλες οι χώρες του πλανήτη, ακόμη και η Αμερική-, είναι αναγκασμένη στην παρούσα φάση τη δύσκολη να δανειστεί από τους μεγάλους αυτούς τραπεζικούς οργανισμούς, οι οποίοι πράγματι απέτυχαν και οδήγησαν την οικονομία στην κρίση. Όμως από αυτούς τους δανειστές εξαρτόμαστε και δυστυχώς -είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει-, ό,τι και αν κάνουμε θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά αυτά που λένε. Διότι αν τα αγνοήσουμε και η Ελλάδα κινηθεί με ένα δικό της τρόπο -ο οποίος θα είναι υπερήφανος και ανεξάρτητος κ.λπ.-, θα καταλήξουμε πραγματικά σε χρεοκοπία που όπως αντιλαμβάνεστε, θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.

Χ. Ράπτης: Μολονότι καταλαβαίνω ότι η θέση σας είναι λεπτή, παίρνω εγώ την ευθύνη και να πω ότι όλοι αυτοί την κυβέρνηση Σημίτη, και σας κατά καιρούς, σας εκβίαζαν και μάλιστα θυμάμαι συγκεκριμένη εταιρία η οποία εκπροσωπείτο ή δεν ξέρω αν εκπροσωπείται ακόμα στην Ελλάδα από έναν «περίεργο τύπο», έβγαζαν τις ανακοινώσεις που έλεγαν ότι δεν πάει καλά η ελληνική οικονομία, ενώ η οικονομία την εποχή τη δικής σας πήγαινε πολύ καλά και αποδείχθηκε αυτό, κι αυτή η εταιρία έπαιρνε κάτι μυθικά ποσά για να κάνει κάτι εκθέσεις για αποκρατικοποιήσεις εταιριών του Δημοσίου, οι οποίες ουδέποτε έγιναν...

Γ. Παπαντωνίου: «Αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς, με όλους αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή ιδρύματα».

--------------------

«Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα χωρίς να το έχει καταλάβει ίσως η κυβέρνηση, έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης άτυπης, όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -ακόμα τουλάχιστον-, αλλά από τις διεθνείς αγορές. Με άλλα λόγια η ελληνική κυβέρνηση πλέον δεν κινείται ελεύθερα, δεν κινείται αυτόνομα. Δεν μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της, το καθήκον κάθε κυβέρνησης σε ώρα οικονομικής κρίσης που είναι να στηρίξει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Τώρα κανονικά η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει αυτό που κάνει ο Μπράουν, ο Σαρκοζί και οι άλλοι Ευρωπαίοι, να στηρίξει τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, να κάνει δημόσιες επενδύσεις, δημόσια έργα, για να τονώσει την οικονομία...».

---------------------

Γ. Κουρτάκης: Δηλαδή λέτε ότι θα έπρεπε να υιοθετήσει την πρόταση του κ. Σουφλιά και να αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων...

Γ. Παπαντωνίου: «Ναι, θα έπρεπε όλα αυτά να τα κάνει και ο κ Σουφλιάς και όλοι έχουν φαεινές ιδέες. Το θέμα είναι ότι τώρα πλέον δεν γίνονται αυτά και δεν γίνονται διότι η Ελλάδα έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης και αν προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις πλέον θα εκτιναχθεί το κόστος του δανεισμού του δημοσίου ίσως στις 500 μονάδες από τις 250 που είναι τώρα και θα τεθεί ενδεχομένως θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και σίγουρα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης...».

Γ. Κουρτάκης: Τι είπατε; Θα τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας;

Γ. Παπαντωνίου: «Τα πάντα. Ήδη το συζητάνε. Διότι μια χώρα η οποία κινείται με τέτοιο τρόπο και η οποία εκθέτει -ας πούμε - την Ευρωζώνη στις διεθνείς αγορές με τέτοιο τρόπο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν δυνάμεις τουλάχιστον έξω από την Ελλάδα και ενδεχομένως και μέσα που θα θέσουν και τέτοιο ζήτημα. Και σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστεί μια τέτοια κατάσταση χωρίς την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, ο κίνδυνος είναι ότι η εκτίναξη του κόστους δανεισμού θα μας οδηγήσει στην αγκαλιά είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα επιβάλλει πολύ σκληρά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου