Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙO 1999-2000

Απάντηση στο «Κουτί της Πανδώρας» (εκπομπή της ΝΕΤ)

Φεβρουάριος 2011

Α. Άνοδος του Δείκτη
Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει σαφώς τους πολίτες, όταν ανέβαινε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου, για τους κινδύνους που υπάρχουν:

Γιάννος Παπαντωνίου, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΕΘΝΟΣ, 7.2.1999
«Οι φρενήρεις ρυθμοί του δεν συμβαδίζουν με την εξέλιξη των δεικτών, αφού οι Έλληνες επενδυτές δείχνουν μια υπερβολική βιασύνη να αποκομίσουν κέρδη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη βασικά στοιχεία της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς. Εμείς, πρόσθεσε ο υπουργός, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι θετικό αλλά χρειάζεται προσοχή, σύνεση και μέτρο στις επιλογές των επενδυτών. Δεν θέλουμε να «θρηνήσουμε» θύματα, ούτε να δημιουργήσουμε ψευδείς εντυπώσεις ότι τα πάντα στο χρηματιστήριο κερδίζονται εν μια νυκτί».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7.2.1999
Παράλληλα, ο υπουργός προειδοποίησε αυστηρά τις χιλιάδες των μικροεπενδυτών που αγοράζουν χαρτιά άνευ αντικρίσματος ακούγοντας αβάσιμες φήμες «να μην παρασύρονται από τον υπερβολικό ενθουσιασμό τους».
Υπογράμμισε, μάλιστα, με νόημα: «Σκεφτείτε τι αγοράζετε στη Σοφοκλέους, γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη λειτουργία των αγορών»!

Β. Απάντηση στις Κερδοσκοπικές Επιθέσεις
• Το 2000 άρχισε μια κερδοσκοπική επίθεση εναντίον του Χρηματιστηρίου πάνω στην οποία άρχισε να κτίζει μια πολιτική η ΝΔ. Δυστυχώς, το Χρηματιστήριο έγινε αντικείμενο κομματικής αντιδικίας. Βγήκε και αφίσα του ΠΑΣΟΚ που το εκθείαζε. Ο κίνδυνος που υπήρχε ήταν μέσα από την έντονη κομματικοποίηση και τις φήμες που κυκλοφορούσαν, να καταρρεύσει η εμπιστοσύνη, να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις,να πέσει σε μια μέρα το Χρηματιστήριο στις 1000 μονάδες και να οδηγηθούν οι επενδυτές σε καταστροφή. Αυτόν τον κίνδυνο θέλαμε να αποτρέψουμε με τις δηλώσεις και ενέργειες στήριξης. Ανάλογη στήριξη σε περιόδους κερδοσκοπικών επιθέσεων παρέχεται από όλους τους Υπουργούς Οικονομίας και Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών, όπως, για παράδειγμα, ο Α. Γκρίνσπαν στις ΗΠΑ. Η στήριξη συνέβαλε στη σταθεροποίηση του Χρηματιστηρίου. Ο Δείκτης έπεσε μετά από ένα χρόνο, το 2001, στο πλαίσιο της παγκόσμιας xρηματιστηριακής κρίσης, που έπληξε όλες ανεξαίρετα τις χώρες.

• Η αναφορά σε δήθεν κυβερνητική πρόβλεψη ανόδου του δείκτη στις «7000 μονάδες» είναι απόλυτα ανακριβής. Επαναλαμβάνεται, με δόλιο και συστηματικό τρόπο, και κινδυνεύει να περάσει ως «αλήθεια». Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Ποτέ δεν έγινε και δεν θα μπορούσε να έχει γίνει, από κανένα κυβερνητικό στέλεχος, παρόμοια δήλωση.

• Αντίθετα, ο κ. Κ. Καραμανλής, που μας κατηγορούσε για πολιτική εκμετάλλευση, στις παραμονές των εκλογών του 2000, σε συνέντευξή του στο MEGA, υποσχέθηκε ότι θα εγγυηθεί τη σταθερά ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου:

Κώστας Καραμανλής, Πρόεδρος της Ν.Δ.
MEGA, 22.3.2000
«η Νέα Δημοκρατία εγγυάται απόλυτα, ήδη από τις 10 Απριλίου για το Χρηματιστήριο, όχι μόνο τη σταθεροποίησή του, αλλά μια διαρκώς ανοδική πορεία».

Γ. Η Παγκόσμια Χρηματιστηριακή Κρίση
Η ΝΔ επένδυσε πολιτικά στην πτώση του Χρηματιστηρίου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Η χρηματιστηριακή κρίση ήταν διεθνής και έπληξε όλες τις χώρες του κόσμου. Η άνοδος των τιμών του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν ανάλογη με την εξέλιξη των χρηματιστηριακών τιμών στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Επίτροπος κ. Bolkestein, απαντώντας στις 17 Μαρτίου 2004 σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ερώτηση 0105/04), αναφέρει: «Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσίασε μείωση κατά 76% από το 1999 έως το 2003. Κατά την ίδια περίοδο, η μείωση ήταν 52% στο δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, 72% στο δείκτη Dax της Φρανκφούρτης, 65% στο δείκτη CAC 40 του Παρισιού και 56% στο δείκτη Mibtel του Μιλάνου».

Δ. Εγκλήματα του Χρηματιστηρίου
Οι εποπτικές αρχές εκπλήρωσαν πλήρως το καθήκον τους επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τον εντοπισμό των παραβάσεων της νομοθεσίας και την επιβολή των κυρώσεων. Από το 1997 έως το 2004, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντόπισε, όπως αναφέρεται διεξοδικά στις ετήσιες Εκθέσεις της, 136 περιπτώσεις κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών και χειραγώγησης αγοράς και επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις, 31 από τις υποθέσεις κατάχρησης αγοράς που ερεύνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρήθηκαν ότι είχαν ποινικό χαρακτήρα και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης. Στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονταν άνω των 100 φυσικών προσώπων. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές, που είχαν καταλήξει στο αρχείο, ανασύρθηκαν από την ίδια τη δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου