Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Συνέντευξη του Γιάννου Παπαντωνίου στο Crash

Ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ανησυχεί πολύ για την πορεία της οικονομίας και δεν αποκλείει τα χειρότερα, αν – όπως είπε στο «Crash» – δεν σταματήσουν οι κοκορομαχίες στην πολιτική σκηνή και δεν επιτευχθεί μια, έστω μίνιμουμ, συμφωνία μεταξύ όλων των κομμάτων και της κοινωνίας για το πώς πορευόμεθα και πώς «γλιτώνουμε» από τα «παγόβουνα» που φαίνονται στο άμεσο μέλλον.

Επί σειρά ετών στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και αργότερα διάδοχος του Τσοχατζόπουλου στο Πεντάγωνο, έχει διατηρήσει μια σειρά επαφών με τα μεγάλα «κεφάλια» των αγορών κι έχει ακόμη την ευχέρεια στα ταξίδια του στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ή στις ΗΠΑ να κουβεντιάζει με τον Σόρος, τον Πόλσον ή τον Ντομινίκ Στρος Καν και να αφουγκράζεται πού το πάνε, τι θέλουν και τι φοβούνται τα αφεντικά της Wall Street. Είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννος Παπαντωνίου (μετά την απομάκρυνσή του από το ΠΑΣΟΚ) μιλάει για όλα:


Για τα παρασκηνιακά παζάρια με την Goldman Sachs. Για όσα γράφονται σε ρεπορτάζ και βιβλία που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, για την «απόκρυψη του χρέους» που βοήθησε να μπει η χώρα στην ΟΝΕ. Γι’ αυτά που βλέπει να έρχονται με την εφαρμογή του Μνημονίου και την αφαίμαξη δισεκατομμυρίων από την πραγματική οικονομία, λόγω αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων με ταυτόχρονη ανεπάρκεια και εγκατάλειψη των μηχανισμών που οδηγούν στην ανάπτυξη και στην εξασφάλιση περισσοτέρων εσόδων για το δημόσιο. Δεν αποκλείει τον εφιάλτη μιας επίσημης χρεοκοπίας του κράτους, λόγω της συσσώρευσης του υπερβολικού χρέους, όπως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής εξέγερσης, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της ισοπέδωσης της αγοραστικής δύναμης.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Crash», διατυπώνει αναλυτικά όλα τα σενάρια που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ναυάγιο τον Τιτανικό της ελληνικής οικονομίας. Έχω την αίσθηση ότι η ανάλυση του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας, τοποθετεί τα πράγματα που ζούμε στις πραγματικές διαστάσεις τους, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να μην φανεί απαισιόδοξος, να δώσει δηλαδή ένα συγκρατημένο τόνο αισιοδοξίας και να κρατήσει διακριτικά κάποιες πολιτικές ισορροπίες. Θεωρεί, ότι το Μνημόνιο έχει «ελαττώματα» και υπογραμμίζει ότι εάν υπάρξει στο εξωτερικό η αίσθηση «ότι το διαμορφούμενο χρέος δεν είναι βιώσιμο, οι περίφημες αγορές θα μας πάνε σε χρεοκοπία».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλη την συνέντευξη (.pdf 19.8MB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου