08.02.2009
«Η κυβέρνηση κατόρθωσε μέσα σε πέντε χρόνια να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω»
Εκεί που έφτασαν τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τη χώρα μας, η οποία θεωρείται αναξιόπιστη. Είναι κατά συνέπεια πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει κρίση δανεισμού και να υπαχθεί σε καθεστώς κηδεμονίας από διεθνείς οργανισμούς. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Εκτιμά δε ότι η αναγκαστική λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΔΗ
- Κύριε Παπαvτωvίoυ, πόσο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο χρεoκoπiας της χώρας, καθώς αυξάνονται πλέον οι φωνές στο εξωτερικό που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ...
Η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα τον χειρότερο συνδυασμό οικονομικών επιδόσεων στην ευρωζώνη. ΄Εχει ταυτόχρονα υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό έλλειμμα στον Προϋπολογισμό και υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, η δήθεν απογραφή και η συστηματική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια έχουν καταστρέψει την αξιοπιστία της. Για τους λόγους αυτούς οι διεθνείς αγορές δεν μας εμπιστεύονται πλέον. Το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί, ενώ υποβαθμίζεται συνεχώς η πιστοληπτική ικανότητα. Είναι, κατά συνέπεια, ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει κρίση δανεισμού και να υπαχθεί σε καθεστώς κηδεμονίας από διεθνείς οργανισμούς. Η κατάληξη θα είναι η επιβολή αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση εισοδημάτων, πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση της ανεργίας. Επιπλέον, θα είναι μια ταπεινωτική εξέλιξη για τη Χώρα. Μετά την ένταξη στην ευρωζώνη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα μετέδιδε την εικόνα ανερχόμενης δύναμης στη Νότια Ευρώπη. Είναι εκπληκτικό πώς η σημερινή κυβέρνηση «κατόρθωσε» σε πέντε χρόνια να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω. Αμφισβητείται ακόμα και η ικανότητα της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει κρίση δανεισμού, θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας του ευρώ. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο πρόεδρος Σαρκοζί όσο και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ και ο επίτροπος Αλμούνια έκαναν δηλώσεις συμπαράστασης, απευθύνοντας όμως παράλληλα υποτιμητικές νουθεσίες. Γνωρίζουν, εξάλλου, ότι υπάρχουν δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία οι οποίες θα επιθυμούσαν να προκληθεί κρίση στην ευρωζώνη. ΄Ομωs η δυνατότητα της Ε.Ε. να διασώσει μέλος που κινδυνεύει είναι περιορισμένη. Το νομικό πλαίσιο δεν είναι σαφές, ενώ αντιδρά η Γερμανία, διότι φοβάται ότι θα πληρώσει τον λογαριασμό. Γι' αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Υπάρχει, εξάλλου, το προηγούμενο της κρίσης του 1994 -την οποία είχα χειριστεί ως υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου-, όταν είχε προταθεί υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς συνδυασμένης εποπτείας Ε.Ε. - ΔΝΤ. Η πρόταση αποκρούστηκε με την άμεση υποβολή του Προγράμματος Σύγκλισης για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
- Ήσασταν ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας. Αν σήμερα είχατε τις τύχες της Οικονομίας στα χέρια σας, ποιες θα ήταν οι βασικές σας προτεραιότητες και τι διαφορετικό θα κάνατε από τη σημερινή κυβέρνηση; Η έξοδος της οικονομίας από τη σημερινή κρίση αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Η αντιμετώπιση της ύφεσης επιβάλλει στην Ελλάδα να δανειστεί για να στηρίξει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες –χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους- και να ενισχύσει τις επενδύσεις. Για να αποφύγει, όμως, τις ολέθριες συνέπειες μιας κρίσης που θα προέκυπτε από αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία. Πρέπει να πείσει τις αγορές και τους διεθνείς οργανισμούς ότι θα βάλει τάξη στα δημόσια Οικονομικά, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα εξασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτοί, εξάλλου, οι στόχοι υπηρετούν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο, της ακρίβειας, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς σε συνδυασμό με αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση. Χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές στη λειτουργία των αγορών, στους θεσμούς και στο κοινωνικό κράτος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης, σε νέες τεχνολογίες, έχει κρίσιμη σημασία για τη βελτίωση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής. Εκσυγχρονισμός με κοινωνικό πρόσημο είναι το στίγμα της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί. Ισχυρή οικονομία για μια δίκαιη κοινωνία.
- Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα Παπαθανασίου πού νομίζετε ότι πάσχει και πώς συνδέεται με την παρoχoλoγία που προωθεί n κυβέρνηση;Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι άσκηση επί Χάρτου. Δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα υλοποιήσιμα μέτρα. Δεν είναι αξιόπιστο. Μοιάζει με «φύλλο συκής» για την κάλυψη της παροχολογίας με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αγοράσει χρόνο και να κατευνάσει τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων απέναντι στις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης. Δεν υπάρχει σχέδιο. Η Ελλάδα σήμερα είναι, ουσιαστικά, μια ακυβέρνητη χώρα.
- Επομένως, δεν βλέπετε άλλη λύση από τις πρόωρες εκλογές;Η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με τη διαμόρφωση των όρων προσφυγής σε πρόωρες εκλογές για να μη χρεωθεί επικίνδυνες και ταπεινωτικές εξελίξεις. Είναι, όμως, ακόμα άγνωστο αν θα κατορθώσει να στήσει προεκλογικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές είναι η μόνη λύση. Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό. Η εφαρμογή προγράμματος εξόδου από την κρίση προϋποθέτει ισχυρή κυβέρνηση με σαφή λαϊκή εντολή.
- Μια και μιλάμε για εκλογές, εσείς πώς σκέφτεστε την επάνοδό σας στην ενεργό πολιτική σκηνή; Δεν σταμάτησα ποτέ να αγωνίζομαι ενεργά, με ιδέες και προτάσεις, για τη διαμόρφωση και αποτελεσματική υλοποίηση σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις της μεταπολεμικής της Ιστορίας. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων. ΄Ολοι κρινόμαστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου